RENAULT MEGANE YENİLENDİ

Renault'nun başarılı Megane model ailesi makyajlandı. Dış görünüşte yapılan değişikliklerin yanında motorlar ve güvenlik de geliştirilmiş. Daha belirgin çizgilere sahip yeni Megane ailesinin yenilenen çok supaplı motorlarının içinde Avrupa'nın ilk direk enjeksiyonlu benzin motoru da var. Ayrıca pas garantisi 12 yıla çıkarılmış. Megane'da yapılan değişiklikler sonbahardan itibaren Türkiye'de üretilen Classic modeline de yansıtılacak.

Geçen sonbaharda Türkiye'de piyasaya sunulan Megane-Wagon ile birlikte 6'ya ulaşan model seçenekleri Megane'ı Avrupa'daki en geniş model ailesi yapıyor. Pazardaki satışların üçte birini oluşturan bu sınıftaki araçlar içinde çeşitli ihtiyaçlara cevap veren Megane hatchback, coupe, cabriolet, classic, wagon ve Scenic modelleri bulunuyor.

Renault, Megane'ı yenilemek için yaklaşık 1 milyar Fransız Frangı (yaklaşık 60 trilyon lira) harcamış. Megane modelleri 1998 yılında Bursa'daki fabrikanın da içinde bulunduğu 6 ayrı fabrikada günde ortalama 2800 adet üretildi ve 1995 Kasım'ından bu yana üretilen Megane sayısı 1 milyon 750 bine ulaştı.

Görsel değişiklikler

Megane'daki en çarpıcı değişiklikler önde yapılmış. Yeni motor kapağında geriye doğru uzanan belirgin çizgiler bulunuyor ve kapak artık yeni ön ızgarayı da içine alıyor. Üst modellerin ızgaraları ise kromla çevrelenmiş.
 
 

Bütün modellerde yer alan gövde rengi tamponlar daha yumuşak bir görünüme sahip ve tampondan farlara ve ön çamurluğa görsel olarak daha akıcı bir geçiş sağlanmış.

Görünümü ve şekli değiştirilen farlar tek bir camın arkasında bulunuyor.

Yeni Megane'a arkadan bakıldığında kristal görünümlü farlar dikkat çekiyor. Plakayı çevreleyen bölüm de gövdeyle aynı renkte. Classic modelinde ikinci donanım düzeyinden itibaren arka farların arasında krom bir şerit bulunuyor.

Coupe'deki arka farlar kırmızı renkli tek bir birimden oluşuyor ve far ve sinyali belirginleştirmek için yuvarlaklar çizilmiş.

14 inç jantlar kullanılan temel versiyonların dışındaki modellere 15 inç jantlar takılmış. Coupe'nin bazı modellerinde ise artık 16 inç jant kullanılıyor.

İçi daha kaliteli

İçine baktığımızda, yeni Megane'nın daha kaliteli malzemeden yapılmış gösterge panelindeki ek yerlerinin daha yumuşak geçişlere sahip olduğunu görüyoruz ve genel olarak gösterge tablosundaki hatlar daha belirgin. Yeniden tasarlanan kapı panellerinde daha fazla kumaş alanı ve daha geniş eşya gözleri bulunuyor.

12 yıl pas garantisi

Ön koruma işlemi uygulanan çelik bölümlerin oranının % 80'e çıkarılması, daha iyi yalıtım ve gövdenin alt bölümlerinin pasa karşı daha iyi korunması sayesinde artık gövde için 12 yıl pas garantisi veriliyor.

En yüksek güvenlik standartları

Karoseri çarpışma sırasında en iyi güvenliği sağlayacak şekilde tasarlanan Megane'da buna ek olarak yolcuların yaralanma olasılığını en aza indirmek için önde çift hava yastığı, yan hava yastıkları ve gergi sistemli emniyet kemerleri standart olarak sunuluyor. Yeni Megane öndeki yolcular için dört hava yastığının yanında 5 yolcu için de üç noktadan bağlantılı emniyet kemeri ve ön koltuk emniyet kemerlerinde yük sınırlayıcı sunan sınıfındaki ilk otomobil. Bu yılın ortalarından itibaren Megane'da arkada kenarlardaki emniyet kemerlerinde de yük sınırlayıcıları standart olacak.

Bütün bu güvenlik önlemleri Megane'ı sınıfındaki en güvenli otomobillerden biri yapıyor. Avrupa'daki binek otomobillerinin güvenliğini test etmek için Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA tarafından oluşturulan EuroNCAP kuruluşu tarafından yapılan çarpışma testlerinde (64 km/s hızla deforme olabilen bir engele önden çarpma ve 50 km/s hızla yandan çarpma) Megane dört üzerinden dört yıldız alarak başarısını kanıtladı. Station versiyonunda ek olarak yük bölümündeki eşyaları sağlam bir şekilde tutturmak için özel noktalar ve daha sağlam bir arka koltuk sırtı sağlanmış.

Aktif güvenliği arttırmak için en güçlü motorlara sahip modellerde (100 beygirlik dizel ve 110 beygirlik benzinli motor) Scenic'in ön süspansiyonu kullanılmış. Arkada ise 4 bükülme çubuğuna sahip pasif direksiyon etkili süspansiyon artık bütün modellerde standart. Daha büyük çapa sahip jantlar ve lastikler bunları tamamlıyor.

Daha güçlü ve daha ekonomik motorlar

Megane ailesinin motorları geçen seneden itibaren yenilenmeye başlanmıştı. Bunlara ek olarak Renault Avrupa'da üretilen ilk direk enjeksiyonlu benzinli motor olan 2 litrelik 16 supaplı motoru sunuyor. Ayrıca yeni bir 1.4 litrelik 16 supaplı motor da var. Bu motorların her ikisi de daha fazla güce ve daha düşük yakıt tüketimine ve zararlı gaz çıkışına sahip.

Renault şu anda Megane modellerinde 4'ü benzinli ikisi dizel olmak üzere toplam 6 motor seçeneği sunuyor. Benzinli motorların hacimleri 1.4 litre ile 2 litre arasında ve güçleri de 75 beygir ile 140 beygir arasında. İkisi de 1.9 litre hacminde olan dizel motorların normal emmelisi 65 beygir ve turbodizel direk enjeksiyonlu olanı da 100 beygir gücünde. (Bakınız tablo)

Yeni Megane Ailesinin Motorları

Motor Beygir Gücü En Yüksek Tork (Nm) Ortalama Tüketim (l/100 km)
  1.4e 75 115 6.6
  1.4 95 127 6.6
  1.6 110 148 7.0
  2.0 IDE 140 200 7.6
  1.9 d 65 120 6.1
  1.9 dTi 100 200 5.2

Avrupa'daki ilk direk enjeksiyonlu benzinli motor

Daha önce dizel motorlarda kullanılan direk enjeksiyon teknolojisi ilk kez Japonya'da Mitsubishi tarafından geliştirilen benzinli motorlarda da kullanılmaya başlandı. Avrupa'da bu teknolojiyi kullanan ilk motoru ise Renault üretti. Bu yöntemde yakıt yanma odasına yüksek basınçla (100 bar) püskürtülerek daha iyi yanma sağlanması ve ayrıca EGR'nin (Elektronik Gaz Devirdaimi) daha yüksek oranda kullanılması amaçlanıyor. Emme manifoldunda daha fazla basınç oluşturmak için ya temiz hava ya da devridaim edilmiş egzoz gazı kullanılıyor. Bu iki yöntemle direk benzin enjeksiyonu kullanılabiliyor.

Japonya'daki motorlarda olduğu gibi temiz hava kullanıldığında yakıt oranı çok düşük, farklı yoğunluktaki katmanlardan oluşan bir hava yakıt karışımı elde edilebiliyor. Ama mevcut katalitik dönüştürücüler bu çalışma biçimine uyumlu olmadığı için zararlı egzoz gazı çıkışı yüksek oluyor.

Renault kendi IDE motorunda zararlı gaz çıkışını arttırmadan yakıt tüketimini düşürmeyi amaçlamış. Bu nedenle, büyük miktarlardaki devridaim edilmiş egzoz gazının yeniden yanma odasına püskürtülmesi yolunu seçmiş. Bu sayede performans aynı kalarak hatta biraz artarak yakıt tüketimi önemli oranda azaltılmış.